Dokumentarista családfotózás: avagy lehet ezt másképp is?


Egyik első és legfontosabb információ, amit meg kell osztanom, hogy ha műtermi, beállított képekhez kerestek fotóst, kamerába mosolyogva szeretnétek pózolni egy művi háttér előtt, nem én vagyok az emberetek. De még akkor sem én vagyok az emberetek, ha naplementés, réten ücsörgős, piknikezős képeket szeretnétek (hacsak nem ez a kedvenc programotok a valóságban is, mert akkor menjünk, gyönyörűek lesznek a képek!!) és szeretnétek, hogy a fotós adjon nektek utasításokat, feladatokat, segítsen pózolni. Ne értsétek félre, ezeknek a stílusoknak is megvan a létjogosultsága és lehet nagyon ízlésesen kivitelezni őket, de én szeretnék nektek valami teljesen mást és egyedit adni, amiben teljes szívemből hiszek, hogy valódi emléket, értéket ad generációk sorának a családotokban.


Nálam nincsenek pózok, erőltetett kamerába mosolygás, nincs stressz, teljes mértékben önmagatok lehettek. Nem kell mást tennetek, csak élvezni egymás társaságát, én pedig elkapom a legszebb, legaranyosabb, legviccesebb pillanatokat, hogy ne csak azt örökíthessem meg, milyen szépen felöltöztetek a fotózás miatt, hanem a valódi érzelmeket, a szeretetet, ami köztetek van.

Részletesen az árakról és szolgáltatásokról


A következő árlista csak irányadó, egyedi kéréseknél biztosan meg tudunk beszélni egy megoldást, ami mindenkinek belefér, nyugodtan érdeklődjetek üzenetben! Az alábbi árak 2024. január 1-től érvényesek, Vác 35 kilométeres körzetén és Budapest II.-X., illetve XIII. -XV. kerületein belüli fotózásokra vonatkoznak. Távolabbi helyszín esetén mindenképp kérjetek egyedi ajánlatot, előfordulhat utazási költség a távolság függvényében.

Bár itt csak 4 féle csomagom látható, természetesen van lehetőség mondjuk pl. 3 vagy 8 órás jelenlétre is, ha egy esemény megkívánja vagy így szeretnétek. A fotózás jellegétől és az időtartamtól függően egyedi árat adok, érdeklődjetek üzenetben!

Igyekszem az összes igazán jól sikerült képet utómunkázni és átadni, ezért írtam minimum darabszámokat. Nyers képeket viszont nem áll módomban átadni.

Az átadott képek mind utómunkázva kerülnek hozzátok, ez vágást, a színek és fények korrigálását jelenti, teljes retusálást a stílus jellege miatt nem tartalmaznak a csomagok.

Ha bármi egyéb kérdésetek felmerül vagy egyedi kérésetek van, keressetek bátran, elég rugalmas vagyok!:)

VÁCI FOTÓZÁSI HELYSZÍN ESETÉN ÉS/VAGY A VISSZATÉRŐ CSALÁDOKNAK 10% KEDVEZMÉNY JÁR! (A kedvezmények nem összevonhatók.)

Csomagok és árak

Váci rövidke

Ezt a csomagot csak váci fotózási helyszín esetén válaszhatjátok. A fotózás történhet az otthonotokban vagy kültéren is (pl. a gyönyörű Duna-parton).

- 1 órás fotózás
- min. 40 db utómunkázott kép online galériában átadva
HÉTKÖZNAP ESETÉN CSAK 45.000Ft

48.000 FT

Emlékmorzsák

Kis bepillantást nyerhetek a család életébe, garantáltan elkapok ennyi idő alatt is pár gyönyörű és megismételhetetlen pillanatot.

- 1,5-2 órás fotózás
- min. 70 db online galériában átadott kép

65.000 Ft

Egy fél nap

Veletek lehetek akár a reggelitől a délutáni alvásig, akár a nap második felében az esti altatásig, megőrizve a mindennapok jellemző pillanatait.

- 5-6 órás fotózás
- min. 100 db online galériában átadott kép

95.000 Ft

Egy nap

Egy teljes napot veletek töltök a reggelitől az esti szertartásig, megőrizve nektek az összes meghitt pillanatot. Belefér több helyszín és nem baj az sem, ha a nagyi is beugrik. :)

- 10-12 órás fotózás
- minimum 150 db átadott kép
- ajándék fotókönyv

145.000Ft

Esküvők, egyéb fotózások

Bármilyen eseményre meghívható vagyok, szívesen fotózok esküvőt, rendezvényt, illetve születést is egyedi ajánlat alapján, 75.000-350.000 Ft között

Árajánlatért keress üzenetben

Kérdések és válaszok

Kell valamivel készülnünk a fotózásra?

Ha nem fogunk pózolni, nem fogok előnytelenül kinézni a képeken?

Milyen felszereléssel dolgozol?

Mennyi idő alatt és hogyan kapjuk meg a képeket?

Hol vállalsz fotózást?

Hogyan tudunk fizetni?

Kérdések és válaszok

Kell valamivel készülnünk a fotózásra?

Csak magatokkal! :) Azt szoktam javasolni, hogy olyan ruhát, sminket, kiegészítőket vegyetek fel, amiket akkor is felvennétek, ha én nem lennék ott. Lényeg, hogy érezzétek jól és kényelmesen magatokat, ne kelljen feszengeni. Lényeg a természetesség. Annyit azért szoktam mondani, hogy a rikító színek, a nagy mintás vagy feliratos pólók kerülendők, mert elveszik a fókuszt rólatok, az érzelmekről. Ha teljes napot fotózunk, én viszek magammal egy kis ennivalót, nem kell miattam külön főzőcskézni, de persze ha úgy adódik, elfogadom, hogy együtt egyek veletek egy szelet szülinapi tortát vagy vacsorát. :)

Ha nem fogunk pózolni, nem fogok előnytelenül kinézni a képeken?

Bízom benne, hogy ti is úgy látjátok majd, hogy nagyrészt előnyösek lesznek a rólatok készült képek, nagyon igyekezni fogok, sokat kattintok, alaposan válogatok. Sokszor inkább az érzelmek vannak a fókuszban, minthogy mindenki arcából 100% tűélesen látszódjon. Persze adódhatnak vicces vagy épp intimebb pillanatok, amikről az elkészült képet lehet, hogy inkább nem fogjátok Facebookra feltölteni, de örök emlékként őrzitek majd a családi albumban. Viszont készülnek olyan képek is, ahol az elkapott, természetes mosolyotok épp egy megismételhetetlen és gyönyörű portrét eredményez, illetve természetesen van lehetőség pár klasszikus, beállított kép készítésére is.

Milyen felszereléssel dolgozol?

Egy Sony A7III gépekkel és Sony objektívekkel dolgozom, a profi felszerelés elengedhetetlen, mert lakásokban olykor elég rossz fényviszonyok között kell jó képminőséget elérni. A pillanatok elkapásában pedig a Sony hihetetlen gyors fókuszrendszere van a segítségemre. Hosszabb fotózásokra viszek magammal cseregépet és vakut is, de a vakut az esküvők kivételével szeretem nem elővenni, ugyanis a villanás esetleg ijesztő lehet a kicsiknek vagy nem adja vissza kellően a hangulatot. Ha szükséges használnom, akkor pedig mindenképp törekszem a természetes hatásra.

Mennyi idő alatt és hogyan kapjuk meg a képeket?

A képeket első körben online formában kapjátok meg, egy jelszóval védett galériából tudjátok őket letölteni, megnézni, megosztani. Ezeket az utómunkázott képeket általában 1 héten belül, de legfeljebb 2 héten belül küldöm nektek. Ha valamelyik képen szeretnétek plusz retust kérni, itt lesz lehetőségetek megjelölni, melyik kép legyen az, itt a képszámtól függően mondok majd nektek határidőt. Ha terméket is rendeltetek, pl. nyomtatott kép, vászonkép, album, stb., azt a fotózást követően várhatóan 2 héten belül kaphatjátok meg személyesen vagy házhoz szállítva, megbeszélés szerint.

Hol vállalsz fotózást?

Leginkább Vácon és környékén, valamint Budapesten. Ha távolabbi helyszínről lenne szó, érdeklődj üzenetben, megbeszéljük. :)

Hogyan tudunk fizetni?

Jelenleg előleget/foglalót nem kérek az esküvők kivételével. Fizetni a fotózást követően a helyszínen készpénzben vagy a képek elkészültéig utalással tudtok.

Akkor hogy is néz ki nálam egy fotózás?

Kapcsolatfelvétel


Keressetek meg az oldalamon üzenetben ITT vagy írjatok emailt, esetleg Facebook üzenetet, én bármelyikre általában perceken/órákon belül válaszolok. Ha inkább gyorsan, szóban beszélnétek meg, mit szeretnétek, nyugodtan keressetek akár hétvégén is a 30/4488700-as telefonszámon. Időpontot általában jó, ha minimum 2 hétre előre tudunk egyeztetni, de ha másnapra lenne szükségetek fotósra, akkor is keressetek meg, hátha épp ráérek. :) Időpont módosítás esetén megbeszéljük, de a sűrűbb időszakokban kérhetek előleget is a következő dátum biztosítására. Bárkinek közbejöhet bármi, de nagyon kevés a hétvégi nap és sokan csak akkor érnek rá, így próbáljuk tartani magunkat a megbeszéltekhez. Abban a ritka esetben, ha nekem kell pl. betegség miatt lemondanom a fotózást és az esemény miatt halaszthatatlan a dolog, ajánlani fogok magam helyett kollégát, illetve segítek keresni magam helyett valakit.

Tervezés


Mikor megkerestek engem a fotózásokról érdeklődve, segít, ha írtok pár szót magatokról. Hány fős család vagytok, mekkorák a gyerkőcök, kb. hol laktok vagy hol szeretnétek a fotózást? Otthon vagy külső helyszínen, esetleg is-is? Mi az esemény? Esetleg csak egy átlagos napotokat vagy a napnak egy szeletét örökítsem meg nektek? Milyen időtartamban? Ha otthoni fotózást szeretnétek minimum részben, akkor érdeklődni fogok arról, milyen lakásban/házban laktok és hogy mikor mennyi fény van a lakásban, hol és mennyire szoktatok lámpát kapcsolni és mikortól? Ez azért fontos, hogy a lehető legtöbb természetes fénnyel tudjunk dolgozni és a lehető legjobb képminőséget kapjátok. Kint már egyszerűbb a helyzetünk, általában van elég fény, viszont a nap közepén, főleg nyáron túl erős is lehet a nap, ami nem szerencsés több szempontból, így ha tudjuk, ezt az időszakot kerüljük. A fotózás történhet teljesen kinti helyszínen, a lényeg, hogy a hely számotokra fontos legyen, vagy legyen a közös program, amire akkor is mentetek volna, ha én nem tartok veletek. :) Így garantálható a képek életszerűsége.

Megérkeztem, kezdhetjük!


Ez persze nem mindig ilyen egyszerű. :) Azt tapasztaltam, hogy a nagyobb gyerkőcök azért vagy szeretik magukat produkálni a kamera előtt, vagy épp ellenkezőleg, elvonulhatnak, elbújhatnak előlem. Ilyenkor szoktam kettesben is játszani a gyerekekkel. Ezek természetesen adódó helyzetek, mert szeretnek nekem megmutatni dolgokat, pl. az érmegyűjteményüket vagy hogy mit kaptak a fogtündértől. Erről elbeszélgetek velük és összebarátkozunk. :) Onnantól ők is felszabadultabbak lesznek a kamerám előtt. Meg persze igaz ez a felnőttekre is. Nem mondom, hogy nem csapok bele a lecsóba és kattintok már az első perceben, ahogy megérkezem, de a pillanatvadászat közben általában jut idő arra, hogy veletek is beszélgessek, ti is feloldódhassatok. Egyébként pedig gyerekekkel mindig zajlik az élet, így ha nem kell rám figyelnetek, csak egymásra, egy idő után szinte elfelejtitek, hogy ott vagyok. Pszichológusként és édesanyaként általában sikerül belesimulnom bármilyen helyzetbe.

Fotózás


A megbeszélt időtartamban végig veletek vagyok, együtt rezdülök a családdal, engem is beszippantanak az események, ezért is lehetnek a képek igazán tele élettel. Néha közelebb megyek hozzátok pár apró részletért, néha távolról igyekszem a teljes képet is lencsevégre kapni, de igyekszem nem zavarni. Az eseményeket nem befolyásolom, nem adok tippeket, instrukciókat, nem mondom meg, hova álljatok, nem kérem, hogy tartsatok ki egy pózt vagy mosolyogjatok, így maradhattok teljesen természetesek. Persze interakció lehet közöttünk, beszélgethetünk közben, általában a gyerekekről cserélünk ilyenkor anyai tapasztalatokat, ez segít is nektek elfelejteni, hogy valójában egy fotózáson vagytok. :) De alapvetően én egy láthatatlan lesifotós próbálok lenni, elkapva a legjobb pillanatokat. Ha kell, mászókára mászom vagy sárban csúszom, ha onnan lehet a legjobban megörökíteni valamit. Természetesen egy bizonyos pontján a fotózásnak készíthetünk klasszikus, beállított családi képeket is, ha szeretnétek.

A fotózás után


A fotózásról hazaérve sokszor azonnal elkezdem válogatni a képeiteket, részben mert ilyenkor én is nagyon kíváncsi vagyok rájuk, másrészt viszont így tudok is nektek akár még aznap este/éjjel is küldeni pár képet előre. Ilyenkor szoktam küldeni a számlát is, melyen megtalálhatjátok az utaláshoz szükséges számlaszámot. A kész képeket az összeg beérkezése után tudom csak küldeni nektek. Az összes igazán jól sikerült képet (a nagyon hasonlóakat kivéve) utómunkázom (fények, színek korrigálása, téma kiemelése, apró hibák esetleges eltűntetése, stb.), de nem történik rajtuk teljes bőrretus, így ezt külön kérhetitek, ha még szükségét érzitek (ez ritka a képek jellege miatt). Más jellegű, a valóságot megmásító képmódosítást kérlek, ne kérjetek tőlem, mint pl. fiatalítás, vékonyítás, utólag sminkelés vagy ingvasalás. Higgyétek el, hogy ezek nélkül is emlék az a kép és ti úgy vagytok rajta csodálatosak, ahogy vagytok! (Ha ezt mégsem érzitek így, beszéljük meg!) Alapvetően színes képeket szerkesztek, de ha úgy látom, valami sokkal jobban mutatna fekete-fehérben, előfordulhat, hogy nem is adom át a színes verziót. Ha ragaszkodtok mégis valamelyikhez színesben, utólag térítésmentesen 3 kiválasztott képet színesben is át tudok küldeni. Nyers képek átadására nincs lehetőség!

A képek átadása és azután


Családfotózások esetén 2, esküvők esetén 3 héttel a fotózás után (vagy hamarabb, ha tudom) küldöm nektek az elkészült képeket egy jelszóval védett online galériában, amit másokkal is meg tudtok osztani. A képek itt 2 hétig érhetők el, ezért érdemes őket mielőbb lementeni. A galériából lehetőségetek van teljes és webes méretben egyszerre letölteni az összes képet, vagy webes méretben egyenként lementeni őket. Elvileg a Facebook és Instagram jobban szereti a webes méretet, mert egyébként saját szájíze szerint lebutítja a képet és elveszhet a színhűség vagy élesség. Kérlek titeket, hogy az általam készített képeket ha lehetőség van rá, az oldalam megjelölésével együtt osszátok meg közösségi oldalakon, kivéve ha esetleg módosítottatok valamit a képen, ezesetben kérlek, ne jelöljetek meg. Az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint a kész képek közül közösen egyeztetve általában választunk több vagy kevesebb olyan képet, melyet felhasználhatok referenciaként. A képek megosztásához való hozzájárulásotok bármikor, utólag is visszavonható, de nagyon hálás vagyok, ha az engedélyeteket megkapom és ezzel is segítitek a munkámat. Amennyiben elégedettek voltatok, megköszönöm, ha véleményt, ajánlást írtok rólam Facebookon, Instagramon vagy a Google oldalamnál és viszitek a hírem, mint olyan sokan megtettétek eddig is. :) Visszatérő fotóalanyaimnak 10% kedvezmény jár, mely más kedvezménnyel nem összevonható. Amennyiben fotókönyvet vagy más terméket szeretnétek a képekből készíttetni, megbeszéljük, hogyan tudok ebben is segíteni.